Thursday, August 18, 2011

Belajar dari Kek Lapis

Idea nak menulis datang mencurah masa berbuka puasa di SCR. Baru hari ni berbuka dengan duit sendiri. Sebelum ni hari-hari free. Alhamdulillah.

Masa makan teringat ada seorang kawan tanya yang SCR ni halal ke tak. Teringat akan perkara itu, aku terus mencari di manakah letaknya frame cap halal kat SCR ni, alhamdulillah memang ada tanda halal. Sebelum ni tau dah halal, cuma betul-betul nak pastikannya halal.

Dalam sebuah pengisian dalam usrah, murabbi ada berpesan agar seorang muslim itu harus berusaha untuk menjadi warak terhadap perkara syubhat agar dia membersihkan agama dan maruahnya.

Jap jap... Apakah warak?

Ayo, dah cerita kat atas. Warak ialah menghindari perkara syubhat dan mengambil yang yakin. Warak ni ada 4 tahapan. Hah. Baru tau.
 1. Menghindari daripada sedala perkara yang difatwakan sebagai haram. Ia tidak memerlukan kepada contoh.
 2. Yg kedua, wara' terhadap setiap perkara syubhat yang tidak wajib dijauhi tetapi disunatkan.
 3. Meninggalkan sebahagian yang halal kerana bimbang terjatuh ke dalam perkara haram.
 4. Wara terhadap segala yang bukan kerana Allah Taala. Ia adalah wara' as-Siddiqin.
Belajar dari kek lapis

Oh. Agak-agak kali ini raya kat sarawak akan sedikit berbeza saya rasa. Sebab orang ramai bila datang ziarah rumah, bila terlihat kek lapis mesti teringat....
"Golden Churn"

Ya la. Creamery butter ni telah meninggalkan kesan yang amat mendalam (huh) terhadap beberapa pengusaha kek lapis. Baik pengusaha besar-besaran ataupun yang buat syok sendiri kat dapur. Semuanya terpaku bila penyedap kek lapis orang Sarawak ni mengandungi DNA khinzir.
Sehinggakan semasa berjalan di India Street baru-baru ini, peniaga mendakwa kek-kek mereka dibuat menggunakan marjerin. Maksudnya, mereka tak guna si Golden Churn ni la.

Logo halal kat Golden Churn ni, setahu saya bukan JAKIM Malaysia yang keluarkan. Tengok design halal dia pun dah tau. Andai masyarakat Malaysia, khususnya di Sarawak lebih wara' mesti mereka tak mengambil Golden Churn ni dan hal-hal seperti ini tak terjadi.

Haa... Ni la pentingnya sisi tarbiyah. Belajar menjadi warak. Tak dapat sampai tahap 4, berusaha untuk tahap 3 pun dah ok.

  Sabarla Kak Dayang

  Beberapa hari sebelum pendedahan itu berlaku, sempat juga teman kawan beli kek lapis di DS. Masa tu ternampak kak Dayang sekali. Macam sedih je muka dia hari tu.

  Buat kakak Dayang (kalaula terbaca kan blog tak seberapa ni), bersabar atas dugaan ini. Mungkin Allah swt hendakkan perusahaan kak Dayang menjadi lebih halal dan baik. Walaupun Kak Dayang telah mengakui perusahaan kak Dayang tidak menggunakan Golden Churn, tapi pada mata hati masyarakat, terutama sekali masyarakat semenanjung Malaysia saya yakin masih terdapat Stigma Golden Churn. Dan ini tidak dapat dibuang dalam masa beberapa hari.


  Dan buat pengusaha-pengusaha kek yang lain, ambillah iktibar daripada Golden Churn. Perbaikilah mutu perusahaan kalian. Maksud saya bukan sahaja dari segi bahan yang digunakan, tapi cara pengendalian perusahaan. Kita mungkin pernah mendengar kismis yang dihasilkan oleh HPA diadun sekali dengan zikir-zikir oleh pekerjanya yang menutup aurat dan menjaga kebersihan diri dan hati. Kita pun nak yang macam tu juga terhadap perusahaan kek lapis Sarawak.

  Alangkah molek kalau pekerja-pekerja di kaunter (saya tak spesifikkan di DS) berpakaian menutup aurat dan lebih sopan. Barula bangga saya sebagai salah seorang anak Sarawak di mana pengusaha di sini sangat berIslam. Wau.

  Haa. Satu lagi isu. Tentang kedai makan All Joy kat wisma Saberkas. Selama hampir 3 tahun saya belajar kat FPSK UNIMAS, saya tak nampak lagi ada logo halal. Namun ade jugak nampak keluarga-keluarga muslim yang makan kat sana. Ah. Mungkin merek yakin dengan pekerja-pekerjanya yang memakai tudung. Wallahu'alam.

  Kesimpulannya, kita kena belajar untuk menjadi warak. Cintakan yang sunat dan hindari yang syubhat.

  No comments:

  Post a Comment

  Sebarang cadangan dan pendapat boleh kemukakan di sini...

  Anda juga mungkin meminati...